Teamklein

Lievelings is geïnitieerd door stichting het Wilde Westen.

In de buurt wonende fotograaf / kunstenaar Marijke Donath is samen met creatief agogen Esther van Elteren en Babette van Harsselaar van start gegaan met Lievelings in 2007.

Marijke Donath is fotograaf, werkt in opdracht en maakt vrij werk daarnaast geeft zij ook workshops in fotografie zij studeerde fotografische vormgeving aan de HKU en studeerde in 1997 af. Esther van Elteren en Babette van Harsselaar studeerde samen af binnen Lievelings in 2008 ronde zij daarmee hun CMV opleiding af aan de HU af.

Ondersteuning in de werving van gelden verzorgt Ineke Rutgers van Blauwvuur

Voor contact met ons liefs@lievelings.net

 
         
Brieven bezorgen, aanbellen, even een babbeltje maken, deuren die open gaan of helemaal niet, vriendelijke gezichten zien, verhalen over de buurt horen, een kopje thee of koffie drinken en jullie beter leren kennen! Grijze, natte straten, dito gebouwen en een verlaten plein. Erg gezellig ziet het er niet uit. De één voelt zich er in niet prettig, de ander wil er nooit meer weg en denkt graag terug aan de tijd waarin alles anders was.
Er zijn veel veranderingen geweest de afgelopen jaren, zo is de samenstelling van de buurt bijvoorbeeld heel erg veranderd. Men kent elkaar niet meer omdat de doorstroom heel groot is en de mensen minder tijd hebben voor een praatje. Ook de verschillen in herkomst zorgen ervoor dat het maken en onderhouden van contacten niet altijd even makkelijk is.
 
 

Berichten bezorgen, aanbellen, even een babbeltje maken. Deuren die opengaan of helemaal niet. Ontmoetingen, verhalen, filmportretten, kunst.

In de buurt Halve Maan Noord is de renovatie van de woningen aangegrepen door fotografe en buurtbewoner Marijke Donath en Stichting Het Wilde Westen om een kunstproject te starten. Ze startten het project Lievelings.

In Lievelings worden de bewoners gevraagd naar hun lievelingsvoorwerp. Lievelingsvoorwerpen die zich achter de deuren bevinden dienen als ingang voor het gesprek. De bewoners vertellen dierbare, ontroerende, grappige en veelal intieme verhalen en herinneringen. Ook komen de beleving van de buurt, persoonlijke opvattingen en culturele achtergronden aan het licht. Lievelings stimuleert sociale interactie in wijken waar bewoners veel van elkaar horen maar elkaar nauwelijks kennen. Kunstenaars en creatief agogen creeren samen met de bewoners nieuwe vormen van participatie in de eigen wijk.

De verhalen over de lievelings voorwerpen en lievelings plekken en plekken in de buurt worden vast gelegd in interviews, korte filmportretten en foto’s. Kinderen maken animatie filmpjes van wat ze graag zouden zien gebeuren op het centrale plein in de buurt, het Herderplein, Tenslotte krijgen de bewoners van de flatblokken een kunstwerk in de gemeenschappelijke binnentuin DE BUURTAFEL, een grote tafel met banken er langs. In het tafel blad wordt samen met de bewoners een patroon aangebracht van de lievelingsvoorwerpen, een centrale ontmoetingsplek waar de voorwerpen en alle persoonlijke verhalen voelbaar zijn.

Nieuwsgierigheid gewekt door de persoonlijke verhalen van je buren werkt. De bewoners van halve maan noord hebben contact met elkaar ze organiseren nu zelf een buren barbecue of komen bij elkaar op bezoek. De buurt leeft

In december 2008 won Lievelings zowel de vakjury- als publieksprijs tijdens het debat Culturele Ambitie van de stad Utrecht.

Lievelings is mede mogelijk gemaakt wordt door Mitros, Het Wilde Westen, Het leefbaarheidsbudget Utrecht west, Ruimte voor Contact en Breedband gelden van de provincie Utrecht.

 
 
liefs@lievelings.net